Choď na obsah Choď na menu
 


Vianočný rozhovor

24. 12. 2015

Filip Tůma o svadbe s Nelou Pociskovou: Určite budem plakať!

Sú populárni, sympatickí, majú talent, no najmä majú jeden druhého. Herečka Nela Pocisková (25) a jej partner Filip Tůma (36) sa momentálne pripravujú na svoju najväčšiu úlohu v živote. Onedlho sa z nich stanú rodičia a prekvapili aj spoločnými zásnubami. Napriek tomu, že spolu žijú pod jednou strechou, Vianoce budú tráviť oddelene. V exkluzívnom rozhovore nám porozprávali nielen o Vianociach, ale aj o tom, ako plánujú spoločnú budúcnosť.

 

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku. Aký k nim máte vzťah?

Nela: Vianoce milujem od detstva. Keď som bola menšia, tak som sa veľmi tešila na darčeky. Čím som staršia, tak si vážim, že po celom roku chaosu a stresu, keď nikto nič nestíha a všetci sa niekam ponáhľajú, zrazu príde okamih, Štedrý večer, keď sa všetci zastavíme a sme pri jednom stole. Vianoce mi evokujú sviatok pokoja. Mám úžasných rodičov a dobrú rodinu, kde mám vždy pocit tepla a rodinného zázemia. Teším sa na ne každý rok. Milujem ich atmosféru, aj keď je to v mojom povolaní relatívne, pretože práve v tomto období máme najviac práce, že sú Vianoce, si často uvedomím až v ten deň. O to viac si cením, keď prídu a teším sa, že som doma, že pečiem s maminou koláče, pozerám rozprávky, čo viac si môžem priať.

Filip: Podľa mňa má každý rád Vianoce. Veď narodenie Ježiška je udalosť, ktorá svetu akoby dávala nádej. Už celý advent očakávam, kedy sa Ježiško narodí. Ľudia v čase Vianoc sú naozaj milší, rozcítia sa a zrazu si uvedomia, že možno aj naháňanie za darčekmi je nič oproti tomu, keď sedíte doma s rodinou. Vianoce milujem a mám rád vianočný pokoj, ktorý zavládne 24., ale aj Prvý a Druhý sviatok vianočný, keď sa dá venovať rezňom, šalátu a rodine (smiech). Uznávam Vianoce a neviem sa ich dočkať.

                     Nela s Filipom tvoria harmonický pár.

 

Z vašich slov sa zdá, že Vianoce netrávite spolu. Ako to teda je?

Nela: Doteraz sme Vianoce spolu netrávili, ale tento rok sme premýšľali, že by sme to možno mali aj nejako inak vyriešiť. Bývame síce spolu, no dohodli sme sa, že keď nie sme zatiaľ svoji a nemáme rodinu, tak budeme každý so svojou rodinou. Obaja máme obrovské zázemie doma a v rodine nám je dobre.

Filip: Máme problém, že obaja máme dobrých rodičov.

Nela: Ani jeden z nás nechce prísť o Vianoce s rodinou. Myslím, že to bude veľká dilema, ako to vyriešime, a budeme musieť nájsť spôsob, ale cesta sa nájde. Budem u mňa doma a Filip bude so svojimi rodičmi.

Filip: Doobeda na Štedrý deň možno spolu absolvujeme nejakú prechádzku, ale potom už Prvý sviatok vianočný budeme spolu.

Prezraďte nám, ako u vás vyzerá Štedrý deň?

Nela: Snažím sa mať všetko už upratané, aby som si deň mohla užiť. Pomáham mamine dokončovať štedrovečerné prípravy, jedlá a koláče. V prvom rade však idem baliť darčeky. Počas dňa si ešte spomeniem na svojich blízkych a priateľov, ktorým pošlem správu, že im prajem krásne Vianoce. Potom príde večera, čakanie na darčeky a už len Popoluška alebo Shrek (smiech).

Filip: Ešte 24. doobeda vybehnem do obchodného centra, zúfalo niečo kúpim so slzami v očiach, väčšinou hlúposť. Potom plný frustrácie idem domov. Máme zvyk, že celý deň nejeme až do večere. Je to ťažké a s blížiacim sa večerom stúpa aj nervozita členov rodiny. Takže sa snažím nepohybovať okolo hrncov. Pretože mám psa, vždy absolvujeme poriadnu prechádzku, aby aj on vydržal pri štedrovečernom stole (smiech). Potom sa už teším, keď zazvoní zvonček, nastane večera, Ježiško prinesie darčeky a spolu s maminkou a so sestrou chodíme na polnočnú omšu, ku ktorej sa pridáva už aj švagor, je to také pekné vyvrcholenie.

Nela: Nemáme vo zvyku chodiť do kostola, ale chcela by som mať tento zvyk spolu s tebou.

Filip: Samozrejme, 24 ju unesiem. Ešte o tom nevie (úsmev).

Aké štedrovečerné menu sa u vás podáva?

Filip: Štandardne oblátky, cesnak, kapustnica. Rybu nejeme, máme rezne.

Nela: Máme trošku inú večeru. Šošovicovú polievku, filé z lososa. Kapra príliš neobľubujeme, pretože má veľa kostí. Inak všetko ostatné dodržujeme, cesnak s medom, oblátky, jabĺčko a máme špecialitu. Moja maminka pochádza z východu a babička robila makové „bobaľky“. Neviem sa ich dojesť. Je to posledný chod. Sú to malé buchtičky namočené v mlieku s makom. Je to veľmi dobré (úsmev).

                          Vianoce obaja milujú no Silvester nemajú v obľube.

Čo darčeky. Viete, čím jeden druhého potešiť?

Nela: S darčekmi je to veľmi ťažké. Mám veľký problém kúpiť niečo pre tohto chlapa, pretože má všetko, a keď niečo nemá, tak si to kúpi. Pre mňa veľa znamená, keď viem, že niekto nad darčekom aspoň tri minúty premýšľal, a keď cítim, že je od srdca, nie nejaká drahá kabelka. Snažím sa vždy vymýšľať niečo, čo je trošku iné alebo osobné. Je to však veľmi ťažké. Každý rok si vravím, vyrieš to skôr, aby si mala pokoj, ale potom príde týždeň pred Vianocami a pristihnem sa, že ešte nemám nič. Vždy to riešim na poslednú chvíľu a aj keď mi potom napadnú originálne veci, nestihnem ich zrealizovať. Už však nemám z toho stresy. Predtým som chodila po obchodoch, niečo som zobrala, dnes to už tak neriešim. Vianoce dnes u mňa nie sú o tom, či kúpim veľký dar.

Filip: S darčekmi to je najväčšie zúfalstvo. Obchody nemám rád, tak sa na Vianoce vždy trápim. Jasné, že sa snažím blízkych a Nelku potešiť. Je to z roka na rok ťažšie a asi každý si hovorí, že to nenechá na poslednú chvíľu a vždy to nechá. Som zástancom, nech je to niečo poriadne než desať hlúpostí. Nie vždy všetko vyjde a tiež neriešim, že to musí byť hodnotný dar, ale musí mať zmysel.

Pozeráte pri kúpe darčekov na peniaze alebo viete aj hodiť rukou nad vyššou cenou?

Nela: Nie som zástancom toho, aby sa za darčeky míňali horibilné sumy, ale keď viem, že poteší a že to stojí za to, tak to neriešim. Samozrejme, vždy sa pozriem na cenu, ale ak mám nejaký nápad, dokážem to kúpiť bez problémov.

Filip: Najhoršie na kupovaní darčekov na poslednú chvíľu je, že ich kúpite a potom zistíte, že o dva obchody ďalej to majú o 50 % lacnejšie. Som typ, že keď už mám niečo kúpiť, tak privriem oči. Zdá sa mi divné vyhodiť za kabelku 1 000 eur, ale chápem, že žena z nej môže mať radosť. Čo sa mi zdá počas roka divné, na Vianoce sa mi zdá normálne.

Prejdime od Vianoc trošku k vám. Bývate spolu, a tak by nás zaujímalo, Filip, aká je Nela gazdinka?

Filip: Nelka je dobrá gazdinka. Povedal by som, že začínajúca. Všetko, čo má doma ako žena zvládnuť, myslím, že zvláda. Je ťažké byť gazdinka, keď má niekto 10 filmovacích dní do mesiaca a zvyšné dni má koncerty. Čiže tam reálne nie je čas a nemyslím si, že by po príchode zo štúdia mala lietať s handrou a vysávať. To neznamená, že to robím ja! Nenávidím vysávanie (smiech), ale Nelka je super. Páči sa mi, že sa nebojí pustiť do varenia. Má rada zdravé veci a nájde recept, ktorý sa až zle číta, lebo je komplikovaný, čo by mňa odradilo, pustí sa do toho, uvarí a je to super.

 

Nela, a teraz otázka na vás. Je Filip technický typ?

Nela: Musím povedať, že urobí čokoľvek. Len technické veci nie, trafili ste takú nôtu, ale to neviem ani ja. Minule sme spolu riešili, že nám nešiel prehrať film (úsmev). Poseká strom, narúbe drevo, potom ho odnesie na druhý koniec sveta. Myslím si, že je veľmi zručný človek a gazda.

Filip: Silové a ťažké práce mi nerobia problém. Keď je krízová situácia, tak sa chytím vecí aj sám.

Obaja pôsobíte v umeleckej brandži. Máte pri svojej profesii na seba dosť času?

Nela: Myslím, že je to o tom, ako si to človek zariadi. Mala som isté obdobie, keď som bola obeťou svojej vlastnej práce, ale už nie som, aspoň to tak necítim. Človek musí dospieť a zistiť, kde má priority a hodnoty. Nie sme spolu 24 hodín denne, máme prácu, keď sme rozlietaní, ale keď s ním chcem byť, tak si čas nájdem, aj keby padali kamene. Pre mňa je to priorita!

Filip: Veľmi pomohlo, keď sme začali spolu bývať. Je to zásadná zmena a zrazu sa stretávame aspoň večer, ak je náročný deň. Bola to najväčšia zmena, čo sa týka trávenia spoločného času.

Je podľa vás výhodou mať partnera z tej istej brandže?

Nela: Neviem to veľmi porovnať, keďže som iného partnera nemala (smiech). Možno by som pri partnerovi z inej brandže neriešila veci, ktoré sa týkajú práce, ale skôr si myslím, že mne je to na osoh. Pretože nás zaujíma tá istá oblasť a vo veľa veciach sa vieme pochopiť. Neviem si predstaviť, či by niekto z „nebrandže“ vedel pochopiť, že sa bozkávam s iným chlapom v televízii alebo že o mne píšu noviny.

Filip: Platí, že nič nie je čierne alebo biele. Všetko má svoje za a proti. Možno tým, že dokážem pochopiť niektoré veci z práce a že mám inú povahu ako Nelka, im zas nepripisujem veľký dôraz. Možno človek, ktorý tomu nerozumie, by bol ústretovejší, ale na druhej strane by mu možno veľa vecí prekážalo. Mám rád, že sa vieme porozprávať a pre mňa je to veľmi oslobodzujúce.

Herecký pár si dokonale rozumie.

Obaja ste veľmi sympatickí ľudia. Ako je to u vás so žiarlivosťou?

Filip: Veľmi žiarlim!

Nela: Aj ja!

Filip: Keby som nad tým príliš rozmýšľal, tak sa asi hodím rovno pod vlak. No hovorím si, že je úžasné, že táto krásna žena je so mnou, beriem to ako dar a teším sa z toho.

Nela: Zo začiatku som to brala presne tak, že kam Filip príde, tam je casanova. Mala som veľký rešpekt a nedôveru, ale keďže som ho spoznala a niečo sme spolu prežili a nebolo toho málo, tak som si povedala, že buď sa budem sama zožierať niečím, čo neovplyvním, alebo sa budem tešiť, že ho mám, že je pri mne, keď ho potrebujem. Chcem si život viac užívať a verím mu.

Vidíte sa spolu aj o desať rokov?

Filip: Ja už áno. Nenavymýšľam toho veľa. Každý polozdravý vzťah myslí na to, že bude spolu. Je úplne prirodzené vidieť sa o desať rokov.

Nela: K tomu nemám viac čo dodať. Myslím, že keď som s ním, tak je to preto, že si s ním viem predstaviť budúcnosť.

Zhodujete sa v názoroch na vážne kroky, ako sú svadba a deti?

Filip: Keďže je medzi nami vekový rozdiel, na plánovanie máme z hľadiska času iné názory. No na svadbu a dieťa sa veľmi nerozchádzajú. Úprimne si myslím, že svadba dvoch ľudí je najmä o neveste. Chlap je frakový držiak, ktorý tam stojí a ona je tá krásna. Je to svadba dvoch ľudí, ale je to nevestin deň. Má biele šaty, je krásna, všetci sú dojatí. Viem určite, že budem plakať, keď budem mať svadbu (úsmev). Na túto tému sa veľa bavíme a smejeme, takže k tomu pristupujeme normálne, miestami odľahčene a celkovo sa na tom bavíme.

Nela: Tieto veci sa nedajú plánovať. Mám skúsenosť, že všetko, čo som si naplánovala, nevyšlo alebo sa to nesplnilo. Už neplánujem, riešim veci tak, ako ich v danej chvíli cítim. Svadba je ženský sen, takže v tom som úplne normálna baba, ktorá chce raz v živote zažiť svadbu. Dúfam, že len raz (smiech), mať v živote deti, to je úplne prirodzené. Nie sme takí, že sa v týchto veciach bijeme.

Filip: Nemáme síce nič vydláždené, ale zhruba sa pohybujeme na zjazdovke spoločne.

Ste v radostnom očakávaní. Budete chcieť vedieť pohlavie dieťatka alebo sa necháte prekvapiť?

Filip: Zatiaľ to neriešime, je to skoro. Keď sa to dozvieme, tak to budeme vedieť.

Prsteň s bielym očkom, ktorý nosí Nela sa nedá prehliadnuť. Filip je zásnubný?

Filip: Áno, je zásnubný.

Máte nejakú spoločnú vášeň?

Filip: Máme golf.

Nela: Bol by rád, keby to tak bolo.

Filip: Veľmi by som chcel, aby Nelka hrala golf. Rozumiem, že je mladá a zdá sa jej to málo dramatické. Čo sa týka športových aktivít, asi sa nezhodneme. Myslím, že máme spoločnú záľubu v cestovaní a speve, to nás baví. Chodíme radi aj na prechádzky so psom.

Filip, je Nela lepšia speváčka alebo herečka?

Filip: Na toto neviem jednoznačne odpovedať. Nelka je obrovský multitalent, netreba zabudnúť, že je aj fantastická tanečnica. Čo sa do nej vošlo talentu, je až nespravodlivé. Je úžasné, čo všetko dokáže robiť na vysokej úrovni.

Nela, je Filip lepší spevák alebo herec?

Nela: Úprimne ho viac vnímam ako operného speváka. Viem, čo je mu najbližšie, všetko okolo toho sú veci, ktoré sú pridaná hodnota. Má tiež dar na všetko. Či sú to športy, tancovanie mu až tak nejde, ale nie je úplné drevo. Moderuje, dabuje, to všetko dokáže, ale ja ho vidím na javisku, keď spieva, tam je to pre mňa Filip.

 

Prekážajú vám ako partnerom niektoré vlastnosti?

Nela: To je úplne prirodzené. Každý má zlé vlastnosti a niečo, čo sa druhý naučí rešpektovať, vezme ho takého, aký je, robia kompromisy, aby dokázali spolu fungovať alebo idú od seba. Nemyslím si, že som dokonalá a nemyslím si ani o Filipovi, že je dokonalý.

Filip: Myslím si, že si dokonalá. Nemám s Nelkou žiadny problém. Nelka má jedinú zlú vlastnosť, ktorú sa nebojím menovať. Chce, aby v istých momentoch bolo všetko tip-top. Nielen čo sa týka mňa, ale všeobecne.

Nela: Pristihnem sa pri tom, že mi niečo prekáža. Napokon si však poviem, že nemôže byť všetko tak, ako chcem.

Filip: Mňa málokedy niečo tak povláči, že by som si od toho vyžadoval dokonalosť. Ale Nelka aj v tomto urobila obrovský pokrok a dokáže sa pousmiať a nepripúšťať si všetko, lebo sa to nedá.

Viete sa aj poriadne pohádať alebo je u vás idylka?

Nela: Vieme sa pohádať. Pretože obaja robíme prácu, akú robíme, je umenie byť viac citlivý, mať zvýšené emócie, aspoň ja to tak cítim. Takže ako sú chvíle, keď je to nádherné, sú aj tie horšie.

Filip: Nezomrieme na infarkt.

Nela: Dáme to von (smiech). Som človek, ktorý nevie v sebe držať slzy, smiech, hnev, plač. Zo mňa to ide von hneď, lebo by som asi vybuchla.

Filip: Neviem sa dlho hnevať.

Nela: Filip chce riešiť všetko hneď a ja zasa chcem odísť, lebo v amoku nevyriešim nič a dopadne to ešte horšie, čo on nevie zniesť. V tomto sme sa nenašli, ale snažíme sa pochopiť jeden druhého. Kompromis tam musí byť.

Blíži sa koniec roka. Ako trávite Silvester?

Filip: Nemám rád Silvester. Nikdy v živote som nerobil veci, ktoré mi povedali. Na Silvestra nás tak nejako dotláčajú do „radostenia“, vybuchovania rakiet a strieľania šampanského. Som schopný si v ten večer aj o desiatej ľahnúť.

Nela: Vidím to podobne. To je sviatok, ktorý nemáme v láske tak ako Vianoce. Treba sa nasilu zabávať a som taký typ, že nemám rada davy a krik.

Dávate si aspoň novoročné predsavzatia?

Filip: Novoročné predsavzatia spôsobujú depresie, lebo človek zisťuje, čo všetko neurobil.

Nela: Ako malá som si zapisovala veci, ktorým by som sa v novom roku chcela viac venovať. Nikdy mi to však nevyšlo, tak odvtedy to neriešim.

Čo by ste zaželali ľuďom pod stromček?

Nela: Veľmi úprimne by som všetkým zaželala, nech sviatky a Vianoce strávia s ľuďmi, ktorých milujú a so svojimi najbližšími.

Filip: Zo srdca si želám, aby sa ľudia viac usmievali, a to hovorím každé Vianoce. Na Slovensku sú krásni ľudia, ale podľa mňa 49 % sa mračí a sú nahnevaní. Chcel by som, aby sa ľudia usmievali. Dôvod na úsmev sa vždy nájde. Hádam bude ďalší rok ešte lepší, než bol tento.

                           Filip nedá na Nelu dopustiť.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ Magazín/Scarlett Samuhelová